Lesbrief Alan Turing

De Stichting Internationale Spinozaprijs eert de Britse wiskundige Alan Turing (1912-1954) met een gratis digitale lesbrief, die je hieronder kan downloaden.


De Stichting Internationale Spinozaprijs eert de Britse wiskundige Alan Turing (1912-1954) met een gratis digitale lesbrief, die je hieronder kan downloaden.

De Spinoza-cyclus 2019-2020 staat in het teken van het thema ’technologie’.

De Spinozalens wordt in november 2020 uitgereikt aan de Franse filosoof en socioloog Bruno Latour (1949). Alan Turing (1912-1954) wordt geëerd met een lesbrief, geschreven door Katleen Gabriels en Ann Dooms.

Alan Turing, de vader van de computer, voorzag al bijna zeventig jaar geleden dat deze technologie op den duur het concept van de menselijke intelligentie op losse schroeven zou zetten. Dat getuigt volgens de jury van de Stichting Internationale Spinozaprijs van een enorme verbeeldingskracht. Met zijn beroemde imitation game liet deze visionair mensen vanaf de jaren vijftig nadenken over de vraag hoe we kunnen weten wanneer we met een machine communiceren – of toch met een mens van doen hebben.

In navolging onder meer Rousseau, Kant en Arendt wordt Turing geëerd met een lesbrief voor het middelbaar onderwijs. Om beter aan de behoeftes van leraren en leerlingen tegemoet te komen, is de opzet van de lesbrief geheel herzien.

Vragen die in de lesbrief besproken worden:

  • Zijn computers intelligenter dan mensen?
  • Wanneer komen de cyborgs?
  • Hoe ging de eerste hacker te werk?
  • Waar ligt de grens tussen mens en machine?

Meer informatie over de laureaten 2019-2020 van de Internationale Stichting Spinozalens vind je hier