Didactische spellen

Filosofie in spelvorm, leuker wordt het niet! Veel van deze spellen kunnen zowel in de klas als thuis gespeeld worden.

In 2023 hebben Katrien Schaubroeck en Maïte de Haan samen met hun studenten van de bachelor Wijsbegeerte van de UAntwerpen enkele spellen getest. Hier lees je hun bevindingen.

Voor kinderen

50197 Filosofiejuf Doosje

Praatprikkels
Dit spel is de ideale impuls om een filosofisch gesprek te beginnen, in de klas of thuis. Het spel bestaat uit kaartjes met filosofische vragen en illustraties: een ideaal begin om een diepgaand filosofisch gesprek te beginnen met kinderen over allerlei thema’s. Je pakt een kaartje en het plezier kan beginnen!

Filozoo
Filozoo, een project van Odissee, prikkelt kinderen en jongeren om te filosoferen over natuur, wetenschap en techniek. Met twijfelschapen, exploraffen, kenniskonijnen, filokikkers en argumenteerberen worden kinderen aan het denken en experimenteren gezet. Filozoo heeft twee kaartspelen: 35 grote vragen over natuur en techniek en Denkdieren.
Ook bij andere projecten van Odisee, zoals Wetenschapsreflex en Beestenbril (zie websites) horen kaartenboxen.
(Katrien Schaubroeck en Maïté de Haan speelden samen met bachelorstudenten o.a. Filozoo en schreven daar deze reflectie over.)

Kikker

Voorkant Spel Sofia 1572644074

Sofia
Sofia: Samen denken is een filosofisch gezelschapsspel voor kinderen vanaf 8 jaar, jongeren en volwassenen. In 6 rondes leer je filosofen kennen en scherp je je filosofische kennis aan.
(Katrien Schaubroeck en Maïté de Haan speelden samen met bachelorstudenten o.a. Sofia en schreven daar deze reflectie over.)

Vragenvulkaan
De 36 inspiratiekaarten van het filosofeerspel Vragenvulkaan kunnen ondersteuning bieden aan leerkrachten om met hun klas op een speelse manier te filosoferen. Je kan het ook gebruiken om thuis zonder voorkennis in een verdiepend gesprek te duiken. Katrin Laureyssens heeft met de Vragenvulkaan de Berrie Heesen Prijs 2019 gewonnen.

Denkkaravaan Kaartspel