Video’s en podcasts

Onder wijsgeren
Het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte (KU Leuven) ontwikkelde een serie video’s getiteld Onder wijsgeren. Deze video’s zijn gericht op leerkrachtendie in de tweede en derde graad van het middelbaar het vak filosofie zullen geven. Ze bevatten uitleg over de filosofische begrippen, visies en thema’s van de minimumdoelen en leerplannen filosofie en over didactiek van de filosofie.

The Young Plato
In 2021 kwam de documentair Young Plato uit. De film volgt een bevlogen basisschooldirecteur in Belfast die geweld en conflict wil tegengaan met behulp van filosofie. Hiernaast kun je de trailer bekijken. Door BlueBirds werd een educatief pakket filosoferen met kinderen ontwikkeld. Je kan via deze website de film ook boeken.

De rede van het kind
De reportage “De rede van het kind” van Noorderlicht (VPRO) dateert al van 2020, maar is nog steeds interessant. Zowel experten filosoferen met kinderen als filosoferende kinderen komen aan het woord. Je kan de volledige reportage bekijken via de YouTube-link hiernaast.

History of Philosophy Without Any Gaps
Wil je je kennis van de geschiedenis van de filosofie bijspijkeren? Beluister dan de podcasts History of Philosophy without any Gaps, podcasts over de geschiedenis van de filosofie, inclusief Islamitische, Afrikaanse, Byzantijnse filosofie. Deze podcasts zijn een initiatief van de Ludwig Maximilans Universität München en King’s College London.

Op de webpagina video’s en filmpjes en podcasts voor het vak filosofie, vind je eveneens interessante tips.