Video’s en podcasts voor kinderen

Samen met je leerlingen kijken of luisteren naar anderen die filosoferen kan een goede impuls zijn voor jullie eigen filosofische gesprek. Hieronder verzamelen we enkele goede filmpjes en podcasts.

Filosoofje

De podcasts van Filosoofje bestaan uit filosofische gesprekken tussen kinderen en filosofen. Niet alleen het luisteren naar de gesprekken is interessant voor jong en oud: je kunt ná het luisteren vast nog uren doorpraten over het onderwerp. De podcasts kunnen daarom goed worden gebruikt in de klas en thuis. De podcasts dienen daarnaast ook als instructiemateriaal voor mensen die willen leren filosoferen met kinderen. Je hoort precies hoe je een filosofisch gesprek zou kunnen voeren. Hieronder vind je twee voorbeeldafleveringen.

Young Plato

De documentaire Young Plato gaat over een school in Belfast. Een gedreven directeur maakt gebruik van filosoferen met kinderen om de cirkel van criminaliteit en geweld te doorbreken. Deze documentaire is vooral gericht op volwassenen, maar ook kinderen kunnen fragmenten bekijken: door BlueBirds werd een educatief pakket ontwikkeld waarbij kinderen delen van deze documentaire bekijken en samen filosoferen.