Scholierenwedstrijd rond Dominique Moïsi

De Stichting Internationale Spinozaprijs eert jaarlijks een denker om het debat in de samenleving te stimuleren. De laureaat van 2018 is de Franse politieke denker Dominique Moïsi (1947). Leerlingen die Moïsi graag ontmoeten op 23 november 2018 om hem een originele vraag te stellen, kunnen deelnemen aan een wedstrijd.

 

Dominique Moïsi

Dominique Moïsi (1947) is een invloedrijke Frans-Joodse politicoloog en een deskundige met wereldfaam op het gebied van internationale relaties. In Parijs, de stad waar hij leeft, is hij verbonden aan het Institut Montaigne en hij is mede-oprichter van het Institut français des Relations Internationales.

Wie graag iets meer weet over Dominique Moïsi, kan deze tekst uit De Groene Amsterdammer lezen.

De triomf van de angst, de geopolitiek van series

Naar aanleiding van de toekenning van de Spinozalens aan Moïsi wordt zijn laatste boek in het Nederlands vertaald met als titel De triomf van de angst, de geopolitiek van series. De presentatie vindt plaats tijdens de uitreiking van de prijs aan de laureaat in november 2018.

De inhoud van het boek sluit aan bij thema’s uit de domeinen van de filosofie, geschiedenis, politiek, cultuur, media, film…

De triomf van de angst is te zien als de opvolger van Moïsi’s bestseller De geopolitiek van emotie, waarin hij de rol van emoties beschrijft bij internationale conflicten. Angst staat volgens hem centraal in Europa en de Verenigde Staten: angst voor de ander, voor verlies van identiteit. Dat boek verscheen in 2008 en was een wereldwijde bestseller.

In zijn nieuwe boek geeft hij een geopolitieke interpretatie van bekende tv-reeksen zoals Game of Thrones, House of Cards, Occupied, Homeland en Downton Abbey. Het leidende thema in de huidige generatie series is ook hier angst. Volgens Moïsi weerspiegelen ze de wereld zoals we die ervaren. Angst voor chaos en barbarij (Game of Thrones); angst voor verval van de democratie (House of Cards); angst voor terreur of het niet kennen van de identiteit van de vijand (Homeland); angst voor het verdwijnen van de bestaande orde (Downton Abbey); angst voor een Russische bezetting (Occupied).

Game of Thrones is voor Moïsi een geopolitieke goudmijn, waar je het hele Midden-Oosten in kunt zien. Hij noemt het een gecondenseerde vorm van het oeuvre van William Shakespeare: we zien de mens in zijn meest primitieve staat.

Oproep scholierenwedstrijd

De Stichting Internationale Spinozaprijs roept docenten en leerlingen op het hoofdstuk overGame of Thrones te lezen en een originele vraag te bedenken die zij graag aan Moïsi – in het Engels – zouden stellen.

De leraar kiest – in overleg met de klas – de prikkelendste vraag en laat de leerlingen deze toelichten met een kort filmpje van maximaal twee minuten, waarbij ze zich laten inspireren door de beelden, hoofdrolspelers en symbolen uit deze serie.

Het hoofdstuk over Game of Thrones kunt u hiergratis downloaden

Deelname

Leraren die met hun klas willen deelnemen, melden zich liefst aan vóór eind juli 2018 via info@spinozalens.nl.

De vraag en het filmpje moeten uiterlijk vóór 15 oktober 2018 ingestuurd worden via www.wetransfer.com met als mailadres spinoza@vandijk.nl.

Dinsdag 30 oktober 2018 worden vijf winnende schoolklassen met hun leraar uitgenodigd voor de bijeenkomst met de laureaat. De winnaars worden ook gepubliceerd op de website van www.spinozalens.nl

De bedenkers, uitgekozen door een vakjury, zijn op vrijdag 23 november van 13-15 uur te gast in het Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum om live de vraag aan Dominique Moïsi te stellen.

De klassen worden vanaf 12 uur verwacht. De stichting zorgt busvervoer en een lunch.

Bovendien krijgen alle leerlingen het boek De triomf van de angst, de geopolitiek van series cadeau.

Daarnaast vragen wij Moïsi wat hij de prikkelendste vraag vindt; die leraar wordt nog eens apart in het zonnetje gezet!

Lees hier de brief van de Spinozastichting, waarvan Frank Vandenbroucke voorzitter is.