Winnaars preselectie Internationale Filosofie Olympiade 2018

De Belgische preselectie van de Internationale Filosofie Olympiade is een filosofische essaywedstrijd voor leerlingen uit de derde graad van het secundair onderwijs in België.


Op 28 april, tijdens de zesde Dag van de Filosofie in Gent, werden de winnaars van de Belgische voorronde voor de Internationale Filosofie Olympiade (IPO) 2018 bekend gemaakt. De winnares is Anouk Beckers van het Sint-Gertrudiscollege te Wetteren en de tweede plaats gaat naar Kilian Okladnicoff uit het Atheneum van Merelbeke.

Ze wonnen de wedstrijd met een essay over het thema van de Maand van de Filosofie: “Verbeelding aan de Macht: 50 jaar na Mei ‘68”. De twee jonge filosofen, geboren in het nieuwe millennium, schreven elk een Engels essay, met als titels “Imagination is not dead” en “The reality of imagination”, die door de jury geprezen werden voor hun originaliteit. Zij vergeleken hierin de zorgen en verwachtingen van hun eigen generatie met wat zij over “mei ‘68” hadden vernomen.

De laureaten van 2018 reizen op 23 mei af naar Montenegro, vergezeld door filosofie-leerkracht Johan Veldeman van het Atheneum Merelbeke en Danny Praet van de UGent, die fungeren als leden van de internationale jury. De IPO 2018 is de grootste ooit, met 52 deelnemende landen van over de gehele wereld. Absolute nieuwkomers dit jaar zijn met name een aantal Aziatische landen zoals Maleisië, Singapore en Thailand. Brazilië en Kazachstan bevestigen hun deelname voor het tweede jaar. Het thema van de IPO 2018 is “environment”: milieu-filosofie en ecologisch bewustzijn.

De deelnemers wonen lezingen bij en nemen deel aan discussies en workshops over dit thema. Voor de eigenlijke wedstrijd krijgen de leerlingen vier citaten van filosofen voorgeschoteld, waarvan zij de inhoud vooraf niet kennen, en die doorgaans niet met het thema van de IPO in verband staan. Zij kunnen hun essays schrijven in een van de vier officiële IPO-talen (Duits, Engels, Frans en Spaans) op voorwaarde dat dit geen officiële taal van hun eigen land is. De leerlingen krijgen vier uren de tijd om hun opstel te schrijven en mogen enkel een vertalend woordenboek gebruiken als hulpmiddel. De winnaars van de IPO worden bekend gemaakt tijdens de slotceremonie in Bar, Montenegro op zondag 27 mei.

Dit nieuwsbericht is grotendeels overgenomen van de website van de Belgische preselectie van de IPO